Historik

Innan ATG fanns gick det att spela lokalt på trav- och galoppbanorna, men i samband med bildandet av ATG slöts ett avtal med Posten och man kunde spela på postkontoren över hela Sverige. 1974, det år då ATG bildades, lanserades även spelformen V65. I bolagets begynnelse skedde allt arbete manuellt och spelkupongerna rättades för hand. Idag spelar man online via spelombud, Internet eller mobiltelefonen. Det finns 1 831 ATG-ombud, 33 travbanor och fyra galoppbanor samt möjlighet för invånare i 19 andra länder att spela på svenskt trav och galopp via ATGs lokala partners.

Det finns flera milstolpar i historien men frågan är om inte 1993 är det år som är allra mest betydelsefullt för ATG och svensk travsport. Då föddes spelformen V75, snabbspelet Harry Boy lanserades och programmet Vinnare V75 hade premiär på TV4. V75 är inte bara ett spel utan även travets elitserie där de bästa hästarna och kuskarna tävlar varje vecka. Idag står V75 för en tredjedel av ATGs totala omsättning.

I mitten av 70-talet var ATGs omsättning några hundra miljoner kronor. 2012 omsatte bolaget 12,4 miljarder kronor, vilket var en tillbakagång jämfört med rekordhöga 13,1 miljarder 2011. När vinster till spelarna betalats ut (8,7 miljarder) och skatten (1,4 miljarder) betalats in går allt överskott (1,7 miljarder) från ATGs verksamhet tillbaka till hästnäringen.

Comments are closed